Stighistorik

19:36 måndag 18 augusti 2014
O: Frost HQ - här bor jag :) X: Filosofens grav - här börjar flera stigar. 1: Fem svåra 2: Sadelhatarstigen 3: Indianer och vita 4: Olsen's outpost 5: Babyheads 6: Zonen 7: Excalibur 8: Vått och tort 9: Orange crush 10: Attila - inte ordentligt utmärkt på kartan,  men rekomenderas varmt för freeride tillsammans med Russian BBQ och hela höglandet runt TV-masterna. 11: Russian BBQ - inte ordentligt utmärkt på kartan, men utgörs av brandområdet.

O: Frost HQ – här bor jag :)
X: Filosofens grav – här börjar flera stigar.
1: Fem svåra
2: Sadelhatarstigen
3: Indianer och vita
4: Olsen’s outpost
5: Babyheads
6: Zonen
7: Excalibur
8: Vått och tort
9: Orange crush
10: Attila – inte ordentligt utmärkt på kartan, men rekomenderas varmt för freeride tillsammans med Russian BBQ och hela höglandet runt TV-masterna.
11: Russian BBQ – inte ordentligt utmärkt på kartan, men utgörs av brandområdet.

Ibland är man med och sätter spår i tillvaron. Namnen på terrängcykelstigarna i Nackaskogarna är ett sånt exempel. Jag började cykla i skogen i början på nittiotalet. På den tiden var vi inte många som höll på. För att hålla reda på stigarna gav vi dem namn. Men namnen var inte bara enkla beskrivningar efter vilken färg de hade “Blå spåret”, eller var de gick som “Ulvsjöslingan”, utan istället var de poetiska namn som beskrev stigens känsla, egenskaper eller något som hänt längs den. Namn som på sätt och vis kan sägas också besjälade stigarna och gav dem ett eget liv.
Och än idag lever de kvar. Det talas fortfarande om stigar som “Traktormakt”, “John Bauer” och “Babyheads”.
Den här kartan har ungefär tio år på nacken, och har också dykt upp på lite olika ställen på nätet, vissa mer relevanta än andra. Även på Opentrailmap.net och i boken Mountainbike kring Stockholm finns de omnämda.

En kommentar till “Stighistorik”

Trackbacks

  1. ollesvensk