Mathias

8:35 torsdag 23 november 2017

Vi pratar om vikten av att lära våra barn källkritik. Och det är viktigt, men frågan är om det inte är minst lika viktigt att lära journalister och ledarskribenter källkritik också.

Mathias

“I går gick Expressen i fällan. I artikeln ”Icas julkalender möttes av hatstorm på Facebook” berättar tidningen om den enorma folkliga upprördheten över att en kvinna bär slöja i Icas julkalender.

Verkligen?

Till stöd för ”folkstormen” publicerar Expressen några Facebook-kommentarer uppenbarligen skrivna av de karaktärer som brukar befolka nätdrev i sociala medier.
Gick ni på den lätta?

”Hatstormen” påminner om raseriet mot Åhlens mörkhyade Lucia förra året. Barnets hudfärg väckte ilska, liksom att Lucia inte nödvändigtvis var en flicka. Till slut tog Åhlens tillbaka annonsen av hänsyn till barnet på bilden.

Tidningen Expo avslöjade då att alltihop var fejk, det som såg ut som en sociala mediestorm var orkestererat av en sluten rasistisk Facebook-grupp.

Som svar på den rasistiska kampanjen mot Åhlens Lucia lade flera kändisar som Alice Bah Kuhnke och Stefan Holm upp bilder på sig själva med Luciakrona.

Hatet vändes i kärlek på nätet men det som hände borde göra oss mer vaksamma. Allt är inte vad det ser ut att vara.”

…”Media och inte minst mediechefer måste inse att organiserade nätdrev är en politisk kampanjmetod, de uttrycker folkviljan lika lite som en valaffisch gör det.

Naturligtvis kan det vara svårt att veta varifrån saker på nätet kommer, men då behövs mer källkritik – och viss försiktighet.

Så länge denna typ av drev handlar om julkalendrar och Lucia är det kanske inte på liv och död.

Men snart handlar de om valet, om kandidater, skandaler och partier. En kvalificerad gissning är nog att mängden desinformation kommer att öka.”

Skriv en kommentar

*