Om friheter och skyldigheter med religiösa ursäkter

12:48 fredag 13 januari 2012

Att ge människor särskilda rättigheter, eller låta dem undgå skyldigheter, utifrån deras religion är inte en framkomlig väg i ett modernt, demokratiskt samhälle. Jag motsäger mig inte allas rätt att tro, utöva sin tro eller ens att förespråka eller uttrycka sin tro offentligt. Vad jag motsäger mig är att denna frihet skall överordnas andra friheter eller skyldigheter.

Ska man ha rätt att bära religiösa symboler i det offentliga rummet? Naturligtvis, precis som du ska få bära vilka andra symboler som helst. Staten och samhället skall inte värdelägga krumelurer.

Ska man få omskära sin åtta dagar gamla son? Nej, detta innebär ett oåterkalleligt ingrepp på en annan individ som dessutom inte är i stånd att själv bilda sig en uppfattning om ingreppet. Vill en myndig person låta sig omskäras skall han, eller hon, ha full rätt att göra det.

Ska man få döpa sitt en månad gamla barn? Ja, dopet och ceremonin kring denna är en symbolhandling och handlar framför allt om de övriga närvarande. Det kommer inte att innebära några kvarvarande ärr hos barnet.

Ska man ha rätt att bära heltäckande slöja i skolan eller på arbetet? Möjligen. Om det kan anses som farligt eller på annat vis olämpligt att täcka ansiktet, skall det inte vara tillåtet. Däremot skall inte ett enskilt plagg särskiljas, var sig med förbud eller med rätt att frångå annat förbud. Jag har dock svårt att se hur det faktum att någon vill dölja sitt ansikte i tillräcklig stor grad skulle vara menligt för undervisningen för att föranleda ett förbud. Slöja? Visst. Keps? Fine by me. Latexdräkt? Om du vill skämma ut dig, varsågod. Korvhatt? Ja, ja, ja, ha på dig va fan du vill. Sluta tjata. Kan vi gå igenom era tankar kring upplysningen och vad den har inneburit för oss på tjugohundratalet istället?

En kommentar till “Om friheter och skyldigheter med religiösa ursäkter”

  1. Kort, koncist och precis var jag står också! Oväntat att se ett så bra inlägg skrivet på en fredag den 13:e (men då var det kanske inte tur att det blev bra :P)