Sverige bör inte gulla med en reaktionär organisation.

23:24 onsdag 13 mars 2013

Alf Svensson är besviken på tramsandet när katolicismen kommer på tal. Han menar i en Newsmillartikel att vi borde ta katolska kyrkan på större allvar. I det har han naturligtvis rätt. Den katolska kyrkan har betydande politiskt, ekonomiskt och moraliskt inflytande, och vi bör ta dem på största allvar.

Men att ha respekt för och ta på allvar betyder inte att vi ska gulla med en av världens största reaktionära organisationer. Vad vi istället ska göra är att fortsätta att granska och kritisera dem.

Uppenbarligen är det inte det Alf Svensson menar att vi ska göra. Nej, istället för att granska och kritisera, väljer han att ge exempel på goda saker han förknippar med den katolska kyrkan: dess betydelse när diktaturerna i östblocket störtades, dess sociala arbete med skolor, sjukhus o.s.v. Men han glömmer, eller väljer att bortse ifrån den heliga stolens undfallenhet under nazisternas makt i Tyskland, antivetenskapliga och antihumanistika uttalanden från både påvar och andra högt uppsatta inom den katolska kyrkan, undanröjandet, försvarandet och förnekandet i en rad pedolofili- och andra skandaler, bara för att nämna några av den katolska kyrkans mörkaste baksidor. Det är inte utan att man undrar hur Alf Svensson själv skulle reagera på en artikel som la ut texten på samma vis om Cuba, Nord Korea och kommunismen.

Det g�r inte att g�ra fler kommentarer till detta inlä.