Arkiv för kategorin 'Religionskritik'

Lite kristen propaganda till småttingarna?

måndag, 18 mars, 2013
Jesus älskar mig!

Jesus älskar mig!

Trygg med pistol

Pang, du är död!

Flatebo.se är en webshop för kristna. Och så långt är det väl inget att höja ögonbrynen åt. Att vuxna vill dekorera sitt hem med ett bibelcitat, visa sin tro med en tisha eller smycka sig med ett kors har jag inget emot. Men när man vill klä sina barn i samma propaganda får jag en dålig smak i munnen av magsaft.

Sverige bör inte gulla med en reaktionär organisation.

onsdag, 13 mars, 2013

Alf Svensson är besviken på tramsandet när katolicismen kommer på tal. Han menar i en Newsmillartikel att vi borde ta katolska kyrkan på större allvar. I det har han naturligtvis rätt. Den katolska kyrkan har betydande politiskt, ekonomiskt och moraliskt inflytande, och vi bör ta dem på största allvar.

Men att ha respekt för och ta på allvar betyder inte att vi ska gulla med en av världens största reaktionära organisationer. Vad vi istället ska göra är att fortsätta att granska och kritisera dem.

Uppenbarligen är det inte det Alf Svensson menar att vi ska göra. Nej, istället för att granska och kritisera, väljer han att ge exempel på goda saker han förknippar med den katolska kyrkan: dess betydelse när diktaturerna i östblocket störtades, dess sociala arbete med skolor, sjukhus o.s.v. Men han glömmer, eller väljer att bortse ifrån den heliga stolens undfallenhet under nazisternas makt i Tyskland, antivetenskapliga och antihumanistika uttalanden från både påvar och andra högt uppsatta inom den katolska kyrkan, undanröjandet, försvarandet och förnekandet i en rad pedolofili- och andra skandaler, bara för att nämna några av den katolska kyrkans mörkaste baksidor. Det är inte utan att man undrar hur Alf Svensson själv skulle reagera på en artikel som la ut texten på samma vis om Cuba, Nord Korea och kommunismen.

Tacka fan för att sekulär kultur inte är bra för kyrkan; då kan ju folk börja tänka.

tisdag, 12 mars, 2013

Att det är just en representant för Sveriges Evangeliska Allians som i en debattartikel på Dagens hemsida för fram argument för att anpassning till sekulär kultur inte gynnar kyrkan är föga förvånande. Som samordnare för SEA ställer sig naturligtvis Jacob Rudolfsson bakom deras vision att motverka just sekulariseringen och avkristnande av Sverige. Genom att likna den liberala kyrkan med Monthy Pythons svarte riddare, vill han visa på ett deras envishet vid att hålla fast vid tanken på att nedtona det kristna budskapet går emot empirisk erfarenhet. Som exempel tar han upp skillnaden mellan medlemsutvecklingen mellan liberalteologiska samfund som Svenska Kyrkan och mer dogmatiska rörelser.

Och naturligtvis stämmer säkert det Rudolfsson vill visa på: att ju mer man låter församlingens medlemmar ifrågasätta kyrkans och den egna tron, ju mindre man ger dem tydligt definierade lärosatser som undervisas utan kompromiss och ju mindre man tar avstånd från den omgivande kulturens sekulära övertygelser och handlingar, desto fler lämnar församlingen, och därmed möjligen också tron. Det som han missar är dock att det han beskriver är sekteristiska rörelser. För det farligaste man kan göra om man har en tveksam ideologi eller trossats är att uppmuntra, vare sig det är direkt eller indirekt, medlemmarna att tänka och därmed så ett frö av tvivel hos dem. Bättre då att uppfostra dem att likt den Svarte Riddaren fritt från eftertanke fortsätta försvara de definierade trossatserna.